Så går en dag...

...ifrån vårt liv och kommer aldrig åter. Och även denna söndag har dragit förbi och ska strax avslutas för min del.
Det sker genom massage av närbon, frågesport och högläsning. Gäsp! Blev sömning genast.

Vi har varit i stugan idag och kollat till läget. Stugan ligger i en gudsförgäten håla där vi varken har vatten eller väg under vinterhalvåret. Tv har vi aldrig utan lyss till fåglars kvitter, grannens skivspelare och radio.
Fast det där med att vi är väglösa är just nu en sanning med modifikation då det just nu avverkas skog längs skogsvägen som tar oss till det lilla pörtet där vi tillbringar sommaren. Och idag gick det att köra hela vägen fram och hela vägen tillbaka. Självklart, säger du att man kan köra åt båda hållen men det är alls icke självklart då vägen är hiskeligt brant och kan vara näst intill omöjlig att ta sig upp för när man väl har tagit sig utför densamma. Men nu gick det bra och vi kunde alltså utan alltför mycket slit ta oss dit och kolla till stället. Inte mycket snö är det och med lite tur kommer det inte så mycket till.

Men det är med vedmod och längtan man är där så här års för det tycks vara så oändligt långt tills vi kan flytta ut nån gång i juni. Vi börjar väl vara där från maj men den första tiden får det eldas ordentligt för att få fukten ur huset. Men dagarna brukar vara härliga med en massa trädgårdsarbete. Då ska potatisen i jorden och med lite tur kan vi ta upp den första färska lagom tills semestern börjar i mitten på juni. Då kan vi också skörda de första jordgubbarna. Å så härligt!
De där potatisarna avnjuter vi alltsom oftast till sill och nubbe, ni vet när potatisen är så len och ny att den knappt har något skal och är så lagomt stor att man slukar en hel till varje sillabit.

Fast vi varierar med en himla god potatissallad som närbons syster har delat med sig av. Det kommer här och kom ihåg var du läste det när ny-peran finns att tillgå.
Ta ett lagom kok potatis och tvätta bort skalet. Skiva dem i inte alltför tunna skivor och koka dem försiktigt, de får inte bli mosiga. Medan potatisen kokar tvättar man ett gäng späda rädisor och skivar dem i samma tjocklek som potatisen.
När koket är klart häller man av vattnet och lägger potatis och rädisor tillsammans och häller sedan över en blanding av smält smör, rejält med skuren basilika, ett par klyftor pressad vitlök och ett rejält tag med flingsalt. Sen låter man alltså potatis- och rädisskivorna vältra sig i denna gegga. (Att låta potatis vältra sig i något är ett uttryck jag snott av svågern och jag tycker att det klingar så ovanligt smakligt om det.) Tja, sen serverar man denna anrättning till något grillat kött eller någon god laxbit eller vad som faller en in. Har man sedan lust med ett gott vin eller en kall öl beroende på tycke och smak ja då har man fått sig ett middagsmål som kan duga till kungar och andra potentater.

I vår ska vi dessutom bygga ihop vårt växthus, vilket blir en historia för sig eftersom vi båda är rätt arbetsilskna. Ja egentligen jobbar vi bra ihop men när det jävlas och går ont då far svordomar och verktyg som regn på midsommarafton. Jag är helt inne på att hjälp måste vidtalas och närbon tillika stugägarn är mer inne på att det där gör vi på egen hand. Ja, men som sagt, det där är en senare fråga som jag lär återkomma till när snön smält och tjälen gått ur jorden.
Men redan nu funderar vi på tomaterna vi ska kunna plocka, stora, varma, söta och alldeles fantastiskt goda till mozarellan och den lika egenhändigt (nåja) odlade basilikan. I höstas satte jag på prov ner ett gäng vitlöksklyftor i trädgårdslandet och det ska ju bli väldigt spännande att se resultatet av denna insats.

Förhoppningsvis kommer den påbörjade syrenbersån att växa till sig lite under året så att vi såsmåningom med gott samvete kan kalla det berså fast jag inser att det kommer att ta några år till innan det inträffar.

Näähä, detta duger inte. Måste ju komma i säng för att genomföra utlovade aktiviteter (Åja, flina lagom, skrolla upp om du har glömt vad jag skrev inledningsvis) och sen ska jag ju upp och promenera i morgonbittida så här kan inte sittas och bloggas mitt i natten inte.

(Fasligt vad hungrig jag blev plötsligt, kan det bero på månne?)

Natti natti...nattsmörgås är inte dumt.

Kommentarer
Postat av: Strandskatan

Åååh ! Stuga,fågelsång,syrenberså,färskpotatis, sill o nubbe ..... de e ju så en blir änna tårögd !

Här snackas det livskvalité !

Finns det inte någon enda liten myndighet som kan avskaffa januari, februari och mars ? Det hade suttit som en smäck !

2009-01-12 @ 22:24:25
URL: http://gammeltacka.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0